Največje letalske družbe v Evropi

V Evropi deluje okoli 195 letalskih prevoznikov. Ta številka se konstantno spreminja, ker se letno ustanavljajo nove letalske družbe, nekatere pa gredo v stečaj. Spodaj si lahko preberete, katere izmed njih so največje letalske družbe v Evropi po številu prepeljanih potnikov.

10. SAS Group

Prevoženih potnikov: 29.8

Število letal: 156

SAS je skupina skandinavskih letalskih prevoznikov, ustanovlja leta 1997 pod okriljem star alliance in air Canada. Večinski lastnik skupine letalskih družb so države Danska, Finska in Švedska. Za združitev letalskih družb pod okrivlje ene skupine so se države odločile, ker so želele zmanjšati stroške upravljanj in zagotoviti večjo konkurenčnost.

9. Norwegian Air Shuttle ASA

Prevoženih potnikov: 36.3

Število letal: 152

Norwegian je tretji največji Evropski nizkocenovec takoj za Ryanairom in Easyjetom. Do leta 2002 je bil večinoma usmerjen v regionalne lete po skandinaviji, leta 2002 pa se je zaradi prodaje SAS skupini preobrazil v mednarodno letalsko družbo. Danes je Norwegian airline največji letalski ponudnik v Skandinaiji.

8. Wizzair

Prevoženih potnikov: 39.8

Število letal: 120

Wizzair je relativno mlad Madžarski letalski prevnoznik. Ustanovljen je bil leta 2003 z sedežem v Budimpešti. Njegova hitra rast je pripomogla k širitvi flote letal, ki jih danes šteje 120. Wizzair je sicer v večini usmerjena v medevropske lete z nekaj izjemami.

7. Aeroflot

Prevoženih potnikov: 60.7

Število letal: 371

Aeroflot je največji Ruski letalski prevoznik in je v večinski lasti države. Njegova zgodovina sega v obdobje Sovjetske zveze, ko je bil Aeroflot največja letalska družba na svetu. Danes je del Skyteam alliance, ki nudi povezave do 146 destinacij po svetu.

 

6. Turkish airlines

Prevoženih potnikov: 74.3

Število letal: 346

Ob ustanovitvi letalske družbe leta 1933 je imel Turkish airlines v lasti le eno letalo, ki je imelo dovolj prostora za 5 ljudi. S časom je postala glavna Turška letalska družba z sedežem na letališču Ataturk. Leta 2019 je bila razglašena za letalsko družbo z največ destinacij po svetu kar 315.

5. Easyjet

Prevoženih potnikov: 96.1

Število letal: 300

EasyJet PLC, znana tudi pod drugim imenom EasyJet, je britanska letalska družba s svojim primarnim letališčem imenovan London Luton Airport. V Evropi lahko najdemo še 29 drugih baz v okviru EasyJet PLC, največja med njimi pa je  tako imenovan Gatwick Airport.

4. Airfrance & KLM

Prevoženih potnikov: 104.2

Število letal: 574

Air France-KLM S. A., znana tudi kot Air France KLM group je francosko-danska letalska družba. V letu 2014 je preko Air France-KLM S. A. transport z letom opravilo 87.3 miljon potnikov. Kot ena izmed največjih letalskih družb je leta 2008 imela tudi največ prihodkov.

3. International Airlines group

Prevoženih potnikov: 118.3

Število letal: 520

IA group je bila ustanovljena leta 2011, ko sta se združili dve izmed vodilnih letalskih družb v Evropi – Iberia in Britsih airways. Skupaj sta ustvarila 6. največjo letalsko družbo na svetu, ki je imela v letu 2018 kar 24 miljard dolarjev prihodkov.

2. Lufthansa group

Prevoženih potnikov: 145.2

Število letal: 728

Lufthansa je največji Nemški letalski prevoznik z več kot 321 destinacijami. Lufthansa group pa ne vključuje le letalske družbe Lufthansa, temveč med drugim tudi Austrian airlines, Brussels airlines in Eurowings. Z velikim številom letal pa se letalska družba Lufthansa uvršča tudi med največje na svetu po številu letal in zaseda 11. mesto.

1. Ryanair

Prevoženih potnikov: 152.4

Število letal: 430

Ryanair ja največja letalska družba v Evropi po številu potnikov. Njegovi začetki segajo v leto 1984, ko je bil ustanovljen na Irskem pod imenom Danren Enterprises. Danes podjetje zaposluje preko 19 000 ljudi v različnih letalskih družbah, ki spadajo pod Ryanair (tašni sta naprimer Lauda in Malta air).

 

Če vas zanima kakšne so vaše pravice na letalskih potovanjih, si preberite več na naši strani Pravice letalskih potnikov.