10 Namigov kako se pripravite na potovanje z letalom

Potovanje z letalom je lahko zelo stresno sploh v primerih, če se nanj ne pripravimo dobro. Da bi se izognili morebitnim neprijetnim situacijam, moramo še pred potovanjem preveriti ali imamo vse pripravljeno za pot. V tem članku so povzete bistvene točke, katere je dobro preveriti sploh če potujete prvič. 

1. Spletna prijava

Večina letalskih kart dandanes je prodanih preko spleta. Postopek deluje nekako tako, da potnik letalsko karto kupi preko spletne strani in na e-mail ali SMS dobi potrdilo o rezervaciji. 

To pa še ne zaključi postopka, saj je potrebna še spletna prijava (online check-in). Ta se največkrat odpre šele 24 – 48 ur pred letom. Ker je včasih en dan pred odhodom veliko ostalih skrbi potniki pogostokrat pozabijo nanjo. Naše priporočilo bi bilo, da si v koledar označite čas prijave že ob nakupu karte. 

2. Hrana

Hrana na letališču je v večini zelo precenjena, zato se splača že vnaprej pripraviti sendviče ali druge prigrizke. Pri varnostnem pregledu ob prihodu na letališče skoraj nikoli ne delajo komplikacij glede hrane, če le ni v tekočem stanju. Z nakupom hrane pred prihodom na letališče lahko torej kar dosti prihranite.

3. Pijača

Za razliko od hrane pijače ne smete prinesti na letališče. Kljub temu je na letalu največkrat zrak zelo suh, kar je zelo slabo za vaše grlo. Plačevanju precenjene pijače se lahko izognete tako, da prinesete prazno steklenico, katero napolnite znotraj letališča.

4. Prtljaga

Prtljaga se deli na ročno in oddano prtljago. Pri obeh veljajo omejitve, katere morate pred potovanjem dobro preučiti in se po njih tudi ravnati.

Ročna prtljaga ima največkrat zelo stroge omejitve glede teže in velikosti in se razlikuje med letalskimi družbami. V primeru da mere presegajo omejitve, vam letalske družbe zaračunajo dodatnih 20 do 50 evrov. Najbolj strogi pri pregledovanju so zlasti nizkocenovci kot na primer Ryanair in Easyjet. 

Kar se tiče oddane prtljage, so v večini letalske družbe bolj prizanesljive, torej kakšen dodaten kilogram ni problematičen. Vseeno morate pred potovanjem načrtovati, da boste najverjetneje ob koncu potovanja imeli več prtljage zaradi spominkov in ostalih nakupov.

5. Prihod na letališče

Največkrat letalske družbe priporočajo, da na letališče pridete 2 uri pred letom. Vseeno se lahko zgodi, da je na letališču veliko ljudi. To je zelo pogosto predvsem na večjih letališčih, zato morate tudi to vzeti v obzir. V primeru da do vkrcanja pridete prepozni, vam letalska družba ni dolžna povrniti sredstev ali organizirati drugega prevoza.

6. Shranjevanje računov

Vsak dan ima po inoformacijah  skoraj Flightstats-a 10.000 letov zamudo in po uredbi EU261/2004 imate v primeru zamude pravico do obroka, nastanitve in prevozov. Kljub temu morate shranjevati račune, saj vam bodo stroške le v tem primeru povrnili stroške.

7. Razvedrila

Čakanje na letališčih je lahko zelo neprijetno, sploh v primerih ko pride do zamud nad 3 urami. Za takšne primere se je torej dobro že vnaprej pripraviti z kakim filmom, glasbo ali knjigo.

8. Dokumenti

Če letite znotraj Evropske unije največkrat razen osebnega dokumenta ne potrebujete ničesar. Težave se pojavijo, ko potujete izven Evrope. Pri državah kot je naprimer Rusija je potrebna pridobitev vize, katere prošnjo morate vložiti več mesecev pred potovanjem. Ob tem morate paziti tudi, da je vaš osebni dokument veljaven vsaj še en mesec po potovanju.

9. Denar

Če potujete v državo, ki ni članica Evropske unije, morate paziti da preverite kakšen je menjalni tečaj. Denar je dobro izmenjati še pred potovanjem, saj si tako prihranite veliko muk.

10. Oblačila

Zrak v letalih in na letališčih je ponavadi zelo suh in mrzel, zato se je dobro nanj pripraviti z debelejšimi oblačili še posebno v poletnem času. Te vam lahko služijo tudi kot vzglavnik v primeru da potovanje z letalom poteka nočnih urah.

 

Za več informacij o pravicah o letalstvu obiščite stran Pravice potnikov.

 

Datum: 1.9.2019