Lestvica 9 najboljših letališč sveta

Tudi v tem letu je Skytrax pripravil seznam najboljših letališč izbranih po izboru letalskih potnikov. Med najboljšimi so bila predvsem Azijska letališča, takoj za njimi pa Evropska, ki so zasedla 2 mesti med najboljšimi 9.

9. Narita mednarodno letališče — Japonska

Letno število potnikov: 42.6 million

Mesto leta 2018: 11.

Zanimivosti: Preko Narita letališča poteka kar 50% vsega mednarodnega letalskega prometa potnikov na Japonskem. Letališče je eno redkih, ki je zaprto med 23.00 in 6.00, da zmanjša hrup v okolici. Pristajalna steza letališča je dolga kar 4000m, kar je najdaljša proga na Japonskem.

8. London Heathrow letališče — Velika Britanija

Letno število potnikov: 80.1 million

Mesto leta 2018: 8.

Zanimivosti: Heathrow je največje Londonsko letališče, ki se lahko po prometu primerja z največjimi v svetovnem merilu. Je namreč najbolj obiskano Evropsko letališče po številu potnikov. Začetki letališča segajo v leto 1929, ko je bilo na njegovi lokaciji ustanovljeno majhno letališče z imenom “Great West Airport”.

7. München letališče — Nemčija

Letno število potnikov: 46.3 million

Mesto leta 2018: 6.

Zanimivosti: Po mnenju glasovalcev je Munchensko letališče najboljše letališče v Evropi. Od februarja 2017 je bilo mogoče iz Munchna leteti v 266 destinacij po svetu, kar ga uvršča na prvo mesto po možnostih letenja. Letališče služi tudi kot sedež združenja Star alliance in je sedež letalske družbe Lufthansa

6. Chubu centrair mednarodno letališče — Japonska

Letno število potnikov: 9.8 million

Mesto leta 2018: 7.

Zanimivosti: Chubu centrair letališče je zgrajeno na umetnem otoku, blizu mesta Nagoya. Zanimivo za to letališče je, da je letališče leta 2015 osvojilo prvo nagrado za najboljše regionalno letališče na svetu.

5. Hong Kong mednarodno letališče — Hong Kong

Letno število potnikov: 74.5 million

Mesto leta 2018: 4.

Zanimivosti: Tudi to letališče je bilo zgrajeno na umetnem otoku blizu obale Honk Konga. Honk Kong mednarodno letališče služi kot vrata v Kitajsko in druge dele Azije. Letališče ima približno 65.000 zaposlenih.

4. Hamad mednarodno letališče — Qatar

Letno število potnikov: 34.5 million

Mesto leta 2018: 5.

Zanimivosti: Začetki gradnje letališča Hamad segajo v leto 2005. Granja se je zavlekla za skoraj 10 let in tako je z delovanjem začelo šele leta 2014. Celotna izgradnja letališča je stala kar 16 milijard dolarjev. Po mnenju nekaterih, sta terminala najluksuznejša zgradba na svetu in ena izmed največjih arhitekturnih dosežkov v sklopu letališč.

3. Incheon mednarodno letališče — Južna Koreja

Letno število potnikov: 68.4 million

Mesto leta 2018: 2.

Zanimivosti: Južnokorejsko najbolj prestižno letališče se lahko pohvali z njeno izjemno učinkovitostjo. Le 0.0001% prtljage napačno umeščene, kar spada v svetovni vrh. Na letališču lahko najdete od trgovin do restavracij in celo muzej Korejske kulture.

2. Tokyo Haneda mednarodno letališče — Japonska

Letno število potnikov: 87.1 million

Mesto leta 2018: 3.

Zanimivosti: Je četrto najbolj obiskano letališče na svetu in eno najpomembnejših letališč na Japonskem. Znano je predvsem po svoji čistoči in učinkovitosti. Na letališču lahko najdete tudi tradicionalne hiške, v katerih se nahajajo manjše trgovine.

1. Singapursko Changi letališče — Singapur

Letno število potnikov: 65.6 million

Mesto leta 2018: 1.

Zanimivosti: Letališče je bilo že sedmič izbrano za najboljše letališče na svetu, kar veliko pove o njegovi kvaliteti. Je eno redkih letališč, na katerih si boste želeli imeti zamudo, saj ponuja vse od kina, wellnessa,kotička za zabavo in pa celo slap. Več o letališču si lahko preberete na linku.

 

Datum: 30.8.2019