Kaj storiti v primeru letalske zamude?

Po podatkih FlightStats-a ima vsak dan samo v Evropi v povprečju 1900 letov zamudo, od česar je 200 odpovedanih. Zamude so postale tako pogoste, da vsak peti let odleti z zamudo. Ta je lahko dolga le nekaj minut ali več dni. V vsakem primeru so zamude za potnike zelo neprijetne. Vseeno se na njih lahko dobro pripravite, če veste kako v primerih zamud reagirati.

Pri rezervaciji vozovnice

Na možno zamudo se je najbolje pripraviti že pri nakupu letalske karte. Če kupujete povezovalna leta, kupite vse lete skupaj. Če tega ne storite, vam v primeru zamude, letalska družba ni primorana zagotoviti nadomestnega povezanega leta. Pri rezervaciji vozovnice je vredno tudi paziti na to, da na cilj prispete nekaj ur pred začetkom obveznostmi. Pri Delaycu smo imeli veliko primerov, ko so potniki zaradi krajših zamud zamudili obveznosti (konference, predavanja, prireditve,…).

Na letališču

Če med čakanjem na let opazite, da so vaš let začeli prestavljati, je dobro da se držite nekaj načel. Vedno je dobro vedeti kakšne so vaše pravice in v primeru zamud so v Evropski uniji stroga določila kaj potnikom pripada. V primeru da je vaš let zamujen več kot 2 uri, vam lahko pripada okrepčilo, v primeru da je zamujen več kot 3 ure pa odškodnina. Več o pravicah si lahko preberete na strani

V vsakem primeru je nujno da shranite račune in letalski karte, saj lahko le tako zahtevate povrnitev stroškov. Na letališču poiskusite dobiti tudi čim več informacij o razlogu zamude leta in ali so imela tudi druga letala zamudo. To vam bo pomagalo pri ocenjevanju ali ste upravičeni do odškodnini.

Doma

Po vrnitvi iz potovanja je najbolje, da v miru preučite kakšne so vaše pravice glede na državo iz katere in v katero ste leteli. Pri Delaycu smo na voljo vsem letalskim potnikom, ki imajo različna vprašanja na info@delayco.com. Vse račune in karte skenirajte in zahtevajte odškodnino, saj ste lahko upravičeni do 600 evrov.

Letalska potovanja so lahko zelo nepredvidljiva in stresna, kar si lahko zelo olajšate le sami. Na koncu si  lahko tudi slabe izkušnje obrnete sebi v prid in povrnete stroške potovanja.

 

Datum: 20.9.2019