Ali letala zares vplivajo na globalno segrevanje?

Po podatkih Mednarodnega združenja za zračni transport se je letalski promet povečal za več kot 50%. Letala imajo velik vpliv na globalno segrevanje, kajti trenutno proizvedejo okoli 900 milijonov ton CO2 na leto. To predstavlja okoli 12% proizvedenega CO2 med vsemi načini transporta, pri katerem je na 1. mestu cestni promet s 74%.

V čem je težava?

Mnogi se strinjajo, da je letalstvo eden izmed glavnih škodljivcev podnebju. Kljub temu, da predstavlja manjšinski del trenutno proizvedenega CO2, se ta številka iz leta v leto veča. V EU je bila v letu 2017 poraba goriva na potnika za 24% manjša kot leta 2005, vendar se je celoten izpust zaradi večjega števila potnikov povečal za okoli 16%.

Dodaten problem letalstva je, da v veliko primerih ni nujno in bi se ga dalo izogniti z okolju prijaznejšim sredstvom. V zadnjih parih desetletjih se je zelo razširil turizem, katerega je omogočil letalski prevoz. Prav tako lahko velikokrat preberemo, kako zvezdniki in politiki potujejo s privatnimi letali na različne destinacije. Kljub temu da ima privatno letalo manj porabe kot komercialno, ima po izračunu porabe na število potnikov višji izpust toplogrednih plinov.

Kakšna je prihodnost letalstva?

Kljub črnogledim napovedim letalska industrija stalno dela na izdelavi okolju bolj prijaznih letal. Nova letala, kot sta Boeing 787 in Airbus A380 porabita manj kot 3 litre goriva na 100 kilometrov, kar se lahko primerja s sodobnimi avtomobili. Prav tako se veliko denarja nameni izdelavi električnih letal, katerih prve komercialne polete lahko pričakujemo po letu 2021. Kljub temu električna letala še nekaj časa ne bodo veliko prispevala k zmanjšanju izpustov CO2. Več kot 80% plinov se proizvede pri letih nad 1500 kilometri, električna letala pa imajo trenuten domet do 800 kilometrov.

Države, kot je Francija, bodo z letom 2020 začele uvajati eko davek na vse komercialne lete, ki bo znašal 1,50 evra. Vlada obljublja, da bodo ta denar namenili za izboljšanje ostalega transporta.

Kaj lahko storim jaz?

Čeprav mnogi ne odobravajo letalskih potovanj zaradi njihovega škodljivega učinka na globalno segrevanje, lahko varno trdimo, da bo letalska industrija še dolgo predstavljala pomemben delež v gospodarstvu. Kot potniki lahko poskrbimo, da letimo z letalom le takrat ko je to nujno in se poslužujemo ostalih oblik transporta, med katerimi je zelo učinkovit železniški promet. Poleg tega ekonomski leti veljajo za bolj varčne, saj to pomeni, da z enim letalom leti več potnikov in je zato količina izpustov na enega potnika manjša.

 

Datum: 10.9.2019