Kateri so najbolj bizarni razlogi za zamudo letov?

Samo v Evropi ima vsak dan zamudo več kot 2000 letov zaradi različnih razlogov. Najpogostejši razlogi za zamudo ali odpoved leta so slabo vreme, stavka ali tehnične težave na letalu. Zamude v letalskem prometu niso nič posebnega, saj skoraj nobeno letalo danes ne leti več ob dogovorjenem času. Kljub temu se te zamude lahko zelo zavlečejo in potnikom povzročijo kar nekaj preglavic.

V primeru da je zamuda daljša od 3h ur imajo potniki v Evropi tudi posebne pravice povzete v Uredbi EU 261/2004, ki lahko vključujejo odškodnine v vrednosti do 600€. Potniki so do te odškodnin lahko upravičeni le v primeru da so razlogi za zamudo ali odpoved leta letalska družba. V nadaljnem članku pa si lahko preberete nekaj zgodb o absurdnih razlogih, zaradi katerih je letalska družba morala odpovedati let.

Frizura Billa Clintona

Leta 1993 se je Bill Clinton odpravljal domov iz poslovne poti. Tik pred poletom je opazil, da je njegoza pričeska zelo neurejena in potrebuje striženje. Da bi Bill lahko prišel do bolj urejene pričeske, je moralo mednarodno letališče v Los Angelsu moralo zapreti 4 vzletne steze. Posledično je imelo celotno letališče velike zamude pri nadaljnih letih.

Moški na leteči kosilnici

Leteča kosilnica

Leta 1982 je Larry Walters preizkusil svoj zasebni projekt – Letečo kosilnico. Imel je idejo, da bi na kosilnico pritrdi 45 industrijskih balonov. Izkazalo se je, da kosilnico ni težko spraviti v zrak, težje jo je prizemljiti. Stvari so šle tako daleč, da je kosilnica z Larrijem pripotovala do bližjega letališča v Los Angelsu, kjer so morali spremeniti nadaljne lete, preden niso kosilnice spravili na tla. Larry je bil nato aretiran za motenje letalskega prometa.

 

Migracija želv

Želva na letališču

Julija 2017 je več kot 400 ževlj med migracijo našlo pot do New Yorškega JFK letališča. Nekatere med želvami se je znašlo tudi na letalski stezi, zaradi česar so morali na letališču zamakniti nadaljne lete. Ta pripetljaj pa se ni zgodil prvič, saj ževlje vsako leto med migracijo letališkemu osebju deajo preglavice.

 

Primankljaj toaletnega papirja

Letalski wc papir

Toaletni papir je ena pomembejših pripomočkov na vsakemu letu in bi moral vedno biti na zalogi. V letu 2017 pa je osebje ne letalu letalske družbe British airways tik pred vzletom ugotovilo da toaletnega papirja ni več. Posledično so se morali vsi potniki izkrcati in počakati, da osebje obnovi zaloge toaletnega papirja. Posledično so potniki na končno destinacijo prišli z kar 5 urami zamude.

Slepi potnik

Miš na letalu

Nekaj tednov po spodrlaju z toaletnim papirjem se je letalu British airways zgodil še en pripetljaj. Po pregledu letala je osebje našlo miš, ki je nekako prišla na letalo. zaradi nevarnosti, da bi lahko miš pregrizla žice, je bilo letalo razglašeno kot nezmožno za letenje. Potniki so tako morali čakati 4 ure na naslednji let.

Čebele

Čebele zamuda leta

Letališču  Charlotte Douglas-a v Severni Karolini bi lahko rekli pravi divji zahod. V istem dnevu je na letališče prišel roj čebel, ki so pilotom onemogočila letenje. Pozneje istega dne pa so se na vzletni stezi zaradi visokih temperatur pojavili še plameni in izgubljeni kojot. Potniki na ta poletni dan res niso imeli sreče.

Prestari piloti

Star pilot

Osebje na letališče Heathrow v Londonu je po analizi letala letalske družbe Polish airlines ugotovila, da sta oba pilota stara več kot 60 let. Po uredbi, ki je stopila v veljavo 2006 more biti vsaj en od pilotov star manj kot 60 let. Posledično je bil let odpovedan, potniki pa so morali počakati na prihod malo mlajpega pilota.

Mačka v kabini

Mačka na letalu

Nekaj let nazaj se je na letu iz Halifaxa v Toronto izgubila 10 letna mačka Ripples. Po dolgem iskanju so prestrašeno mačko končno našli v pilotski kabini, kjer se je skrival med elektronskimi inštrumenti. Ker mašča ni želela priti iz skrivališča, je osebje moralo razstaviti celotno kabino, zaradi česar je imel let več ur zamude.