Koronavirus: Ali sem upravičen do odškodnine pri odpovedi leta?

Kakšne pravice imajo potniki, katerih let je bil odpovedan med izbrihom virusa Covid19?

Let je bil lahko odpovedan zaradi različnih razlogov. V splošnem jih delimo na razloge za katere je odgovorna letalska družba in ostale razloge. V primeru, da je krivec letalska družba, so potniki lahko upravičeni do odškodnine v višini do 600 evrov in druge ugodnosti. V primeru, da je bil razlog neodvisen od letalske družbe pa so potniki upravičeni le do povrnitve stroškov letalskih kart. Koronaviru spada pod drugo kategorijo, kjer letalska družba ni imela vpliva na odpoved.

Kako do povrnitve stroškov, če je letalska družba neodzivna?

Povrnitev stroškov letalske karte lahko stranka dobi pri podjetju, kjer je karto kupila ali pri ponudniku bančne kartice. V primeru, da je bila karta kupljena direktno pri letalskemu prevozniku pa se je potrebno obrniti nanj. Žal posebnih zakonov, ki bi določevali kako odzivna more biti letalska družba ni. Posledično se lahko procesiranje povrnitve stroškov zelo zavleče. Kljub temu vam more letalska družba po zakonu vrniti denar.

Kateri potniki so upravičeni do povrtnitve stroškov?

Do povračila stroškov letalske vozovnice so upravičeni vsi potniki. Mnoge letalske družbe sicer kot alternativo ponujajo kupone za prihodne lete, vendar je vsak potnik po Uredbi letalskih potnikov upravičen do denarnega povračila sredstev. Če letalska družba ne želi izplačati sredstev je v prekršku. Kljub temu se morajo letalski potniki zavedati, da ko sprejmejo ponudbo za alternativno povračilo sredstev, do denarja niso več upravičeni.

Pravica do odškodnine

Kot rečeno, Covid19 velja za izredno okoliščino, kar pomeni, da potniki, katerih let je bil odpovedan zaradi njega, niso upravičeni do odškodnine.

Če se vaš let z drugim razlogom zavleče ali je odpovedan, ste lahko upravičeni do odškodnine za odpovedan let ali zamujen let v višini do 600 €. Preverite upravičenost tukaj.